Har du ising i tennene?

Alle har opplevd ising i tennene, og dette er som regel en helt ufarlig opplevelse. Ising i tennene oppstår for eksempel når vi har spist noe varmt og deretter noe kaldt. Men årsakene kan også være av alvorligere grad, slik som dårlig munnhygiene.

Slurv med tannhygiene
Hvis du ikke er flink nok med å stelle tennene, kan tennene bli overfølsomme og dermed gi deg ising. Karies, tannstein og slitt emalje kan føre til at tannhalsene på tennene blir veldig utsatte. Dette kan føre til at tennene dine blir overfølsomme og dermed får du ising i tennene. Dersom du er usikker på hvordan du kan forbedre din tannhygiene, bør du bestille time hos tannlegen. Både tannpleier og tannlege kan gi deg gode råd og dessuten finne årsaken til isingen i tennene.

*Børstet for hardt? *
På en annen side kan også ising i tennene skyldes altfor hard tannpuss. Hvis du pusser altfor ofte tennene kan emaljen bli slitt. Det anbefales at du pusser morgen og kveld, og lar tennene “hvile” ved å unngå småspising. Fluorskyllevann og tanntråd er også lurt for at tennene dine skal holde seg rene og sunne. Men du bør ikke overdrive tannpussen og heller ikke pusse for hardt.

Tannkrem mot ising
I dag finnes det en rekke tannkrem som skal motvirke ising i tennene. Vanligvis fungerer de ved å tette igjen små kanaler på rotoverflaten. Det skal sies at det er et “marked” av tannkrem der ut, slik at du bør undersøke litt før du bruker penger på tannkremer som ikke leverer det de lover. Det beste er å spørre tannlegen om råd om tannkrem mot ising i tennene.

Tegn på hull
Selv om ising er vanlig og kan over av seg selv, så er det lurt å være obs på at ising kan være tidlige tegn på hull. Hvis du har ising i tennene over lang tid, bør du bestille en tannlegetime for å kontrollere tennene dine. Noen ganger kan det også være at du trenger å skifte en fylling som muligens lekker, og i andre tilfeller kan det være at pulpa (tannbenet) er skadet og du trenger kanskje en rotbehandling.

Jeg har funnet en tannlege som har mye ekspertise på hvordan behandle ising i tennene. Du kan sjekke denne klinikken som holder til i Bergen http://www.tannlegebergen.org/

Skal du gjøre mer omfattende undersøkelser så finner du mer info her:

http://www.tannlegebergen.org/unnga-hull/

Tannhelse er viktig og du bør ta godt vare på dine tenner. Hvis du ikke gjør det kan det koste deg dyrt. Derfor er det smart å gå til tannlegen mints en gang i året.

Ising i tenner

Følges av ett medlem.

Finn ut hvordan du unngår ising i tennene Mer om sonen

Origo Ising i tenner er en sone på Origo. Les mer
Annonse